עקירת שיני בינה

עקירת שיני בינה בחיפה

סובלים מכאבי שן בינה? צרו קשר עוד היום עם מרפאת השיניים בחיפה בראשות ד"ר אמיר וולף, מומחה לכירורגית פה ולסתות, רופא בכיר במחלקה לכירורגיה פה ולסתות בבית החולים רמב"ם על מנת לקבל טיפול רפואי דנטלי. עקירת שן בינה זה הליך כירורגי המתבצע ע״י מומחה לכירורגיית פה ולסת בשל מיקומה האנטומי של שן הבינה בקרבת מבנים אנטומים חשובים העלולים להיפגע ולגרום לעתים לנזק בלתי הפיך במהלך הליך העקירה הכירורגית שאינה מקצועית ומיומנת ברמה גבוה.

נגן וידאו אודות עקירת שיני בינה | ד"ר אמיר וולף | ערוץ 12

מהי עקירת שן בינה?

שיני בינה (Third molars) הינם שיניים טוחנות (טוחנת מספר 3) האחרונות לבקוע לחלל הפה ונמצאות בחלקו האחורי ביותר של הלסתות.​ עם התפתחות האבולוציונית של האדם, ההנחה היא שגודל הלסתות קטן ולכן קיים צורך בפחות כוחות ופחות שיניים ללעוס מזון מבושל לעומת התקופה הקדמונית. למעשה אצל רוב האנשים נצפה למצוא בקיעה חלקית/ אי בקיעה או חוסר של שיני הבינה, ולכן רוב שיני הבינה אינם משמשים אותנו ודורשים במרבית מהמקרים עקירה.

רובנו חווינו כאבים, דלקות חוזרות, נפיחויות ומצבים לא נעימים אחרים שנבעו משיני הבינה שלנו. כאשר המקום בלסת אינו מאפשר בקיעה תקינה של שיני הבינה עלולים להתפתח בעיות שכוללות: זיהום, נפיחות, כאבים עזים או התפתחות ציסטה/גידול במקרים נדירים יותר. האבחנה האם לעקור את שיני הבינה לא תלויה רק במידה האם יש כאב או אי נוחות אלא תלויה במגוון שיקולים רפואיים נוספים.

את שיני הבינה עדיף לעקור לפני שמתפתחת בעיה העלולה לסכן אותנו, ולכן מומלץ לבצע יעוץ ראשוני אצל כירורג פה ולסת מומחה כבר בגיל 17-18 לכלל האוכלוסייה. בבדיקה נתייחס למצב הרפואי הכללי, פרופיל הבקיעה, צורת השן, גיל המטופל ומבנה הלסת אשר תורמים כל אחד בנפרד למורכבות העקירה. עקירות שיני בינה עלולים להיות מורכבות עם סיבוכים לא מעטים, לאור העובדה כי ישנם סיכונים רבים בעקירות שיניים אלו מומלץ לבצעם אצל ​כירורג פה ולסתות ​מומחה.

עקירת שיני בינה בהרחבה

מהן שיני בינה, מתי הן מופיעות ומה חשוב שתדעו על בקיעת שיני הבינה? האם חייבים לעקור את שיני הבינה ולמה הן עלולות להזיק? כל מה שחשוב שתדעו על השיניים האחוריות והאחרונות להתפתח בפה האדם כאן במיוחד בשבילכם.

שיני בינה הינם שיניים טוחנות השלישיות והאחרונות בהתפתחות מבין כלל השיניים והן לרוב בוקעות בגילאים מאוחרים יותר סביב גילאי 17 ל-24 שנים אשר מיוחסים לגיל בגרות ובינה ומכאן הם נקראות שיני בינה. שיני הבינה נמצאות בחלק האחורי ביותר של הלסתות, בלסת העליונה, בלסת התחתונה וישנם בסה"כ ארבע שיני בינה בחלל הפה אשר התפתחותן לא תמיד תקינה.

למה נוצרות שיני בינה כלואות?

אחת הסיבות לבעייתיות שכרוכה בשיני בינה, קשורה לתהליך השינוי הגנטי והתפתחות האדם, ישנה הקטנה משמעותית בגודל הלסתות אצל האדם המודרני אך לעומת זאת, הקטנה ממש זניחה בגודל השיניים. כתוצאה מכך לרוב יש חוסר מקום בלסתות ומניעה של בקיעה תקינה של שיני הבינה במקומן המיועד בניגוד לשיניים האחרות בפה.

מצב זה לרוב יוצר שיני בינה כלואות בצורות כליאה שונות או שיני בינה שבוקעות במצבים אחרים שאינם תקינים. בשל כך, בחיי היום יום הן אינן משתתפות בתהליך הלעיסה, אינן משמשות אותנו ויתרה מזאת, לא ניתן לשמור על היגיינה רצויה ומרבית כך שברוב המקרים עקירת שיני בינה תהינה הכרחית על מנת למנוע בעיות רפואיות וסיבוכים עתידים העלולים להיווצר ויפה שעה אחת קודם.

מתי ולמה בעצם צריך לעקור שיני בינה?

ראשית, ראוי להזכיר, כי אם שיני הבינה בקעו במקומן המיועד והן מתפקדות כראוי, אין צורך לעקור אותן. אך במידה והבקיעה אינה תקינה אתם עלולים לחוש בחוסר נוחות והתפתחות של שלל בעיות שעלולות להתעורר הנובעות ממיקומן, מבניהן: פגיעה בשן סמוכה ואפילו נזק לעצם, צפיפות יתר בשיניים, נפיחות, כאבים עזים, מחלות חניכיים ואף זיהום בחניכיים, היווצרות ציסטה או גידול במקרים נדירים יותר. בשל כך, לרוב עדיף לעקור את שיני הבינה, ככל שהעקירה תהיה בשלב מוקדם יותר כך יפחת הסיכוי להתפתחויות העלולות ליצור בעיות משמעותיות, סיבוכים וסיכונים.

חשוב לציין, כי האבחנה הסופית הנדרשת האם לעקור את שיני הבינה אינה תלויה רק במידה ויש למטופל כאבים או אי נוחות אלא במגוון שיקולים רפואיים נוספים. בבדיקת האבחון המומחה לכירורגיה פה ולסת יתייחס למצב הרפואי הכללי של המטופל, לגיל המטופל ומבנה הלסת, לפרופיל הבקיעה, צורת השן אשר כל אחד מהם תורם בנפרד לכדאיות העקירה או מורכבות העקירה של שן הבינה.

עקירת שן בינה היא פעולה כירורגית והפרוצדורה שלה מורכבת יותר בהשוואה לעקירת שן רגילה עקב המיקום הבעייתי בחלק האחורי ביותר של הלסתות בייחוד כאשר מדובר בשן בינה כלואה וישנו צורך בהפשלת חניכיים ולעתים אף הוצאת השן בחלקים. בנוסף לזאת, מיקומן האנטומי של שיני הבינה הוא בקרבה למבנים אנטומיים חשובים אשר עלולים להיפגע במהלך עקירה לא מיומנת, מדויקת והנזק עלול להיות במצבים מסוימים גם בלתי הפיך כגון: שבר בלסת או פגיעה בעצב.

מסיבות אלו, כי ישנם סיכונים רבים בעקירת שיני הבינה חשוב שתבחרו במומחה לכירורגית פה ולסתות בעל ידע ומיומנות רבה בפרוצדורת העקירה הכירורגית של שן הבינה על מנת שיבצע אבחנה מעמיקה ומדויקת שכן אבחנה נכונה הינה בעלת חשיבות רבה בקביעת צורך העקירה וכן, המפתח לעקירה כירורגית מוצלחת.

החיוך שחלמת עליו קרוב מתמיד!

לפגישת ייעוץ ואבחון אנא מלאו את פרטיכם ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם!

דילוג לתוכן